Cumi: vele vagy nélküle?

A cumi tipikusan olyan babakellék, amiről minden szülőnek már gyermeke megszületése előtt határozott véleménye van: vagy támogatja, vagy határozottan ellenzi azt.

Akárhogy is, a cuminak vitathatatlanul vannak előnyei és hátrányai is, ami azonban biztos, hogy idővel le kell szoktatnunk róla gyermekünket.

A cumiról való leszoktatás nem zajlik mindig zökkenőmentesen, segítség képen összeszedtünk néhány hatékonyan alkalmazható módszert.

Ez a „bonyolult taktikai művelet” apró előkészületeket igényel:

  • Ne vásároljunk több cumit, az elhasználódást a gyermekek is tudomásul veszik
  • Limitáljuk a napi cumizás idejét
  • Szerezzünk be cumi helyettesítő eszközöket (plüss, kedvenc játék, rágóka, stb.)

Sztori

Hatásosabb, eredményesebb és talán könnyebben elfogadható lesz a búcsú, ha egy konkrét (jól átgondolt) történetet kerítünk az elválás köré. A fogtündér mintájára jöhet például a cumitündér, aki az éj leple alatt elviszi a cumit egy újszülött kisbabának, akinek nagyobb szüksége van rá, és természetesen valami apró kis ajándékot hagy helyette.

Cumiültetés

Bevált módszer lehet még a „cumiültetés” is, melynek során az aprósággal együtt ültetjük el a hőn szeretett kelléket a kertben, vagy egy cserépben. A nagyon elszánt anyukák akár titokban ültethetnek a cumi helyére virágot, vagy valamilyen meglepetést is lehet oda tenni.

Cumizás helyett több kisgyermek az ujját szopogatja. Ennek a rossz szokásnak azonban még több hátránya van, mint a cumizásnak. Először is, ezt nem lehet tőle elvenni, valamint a túlzott ujjszopás hosszú távon roncsolhatja magát az ujjat és a fogakat is, amitől akár pöszeséghez is vezethet.

Ami nagyon fontos!

Semmi esetre se erőszakkal vegyük el gyermekünktől a cumit, nehogy traumaként érje meg ezt.

Teljesen mindegy, milyen trükköt vetünk be, ha a végeredmény az, hogy a gyerekünk már nem vágyik mindenáron a cumi után. Ha elérjük a célt, jutalmazzuk meg életkora és érdeklődése szerint.